سکته قلبی

امتیاز کاربران

ستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعال
 

برای اغلب مردم سکته قلبی اولین علامت بیماری قلبی است بنابراین همه بایستی علائم مشخص کننده بیماری قلبی و همچنین چگونگی کمک کردن پزشکی اورژانس را بداند.
یک درمان موثر بایستی در ساعات اولیه شروع علائم آغاز شود. به یاد داشته باشید آگاهی از شکایات و کمک سریع نجات بخش زندگی شماست.

دانستن علائم اخطار
اغلب حملات قلبی با شروع ناگهانی دردهای فشارنده که اغلب هم در فیلمها ونمایش های تلویزیونی نشان داده می شود آغاز میشود. اغلب این حملات قلبی در آغاز آهسته اند و به صورت درد کم یا احساس ناراحتی در ناحیه سینه بیان میشوند. شایعترین علامت اخطار برای مردان و زنان همین درد سینه است.

 

 

 

ناراحتی سینه:
اغلب حملات قلبی ناحیه مرکزی قفسه صدری را بصورت درد ناراحت کننده ای که حداقل چند دقیقه طول می کشد درگیر می کند بیمار احساس فشار ناراحت کننده فشارنده یا درد را دارد این ناراحتی می تواند خفیف تا شدید باشد.
ناراحتی در قسمتهای دیگر بدن از قبیل یک یا هر دو بازو، پشت، گردن، فک و معده نیز رخ میدهد. نفسهای کوتاه که اغلب همراه با ناراحتی قفسه صدری است اتفاق می افتد اما میتواند قبل از شروع علائم قفسه صدری آغاز شده باشد. دیگر علائم : شامل تهوع، سبکی سر، یا عرق و سردرد هم می باشد.

 

 

 

هر چه زودتر کمک بخواهید

 

اگر فکر می کنید شما یا کس دیگری احتمالاً یک حمله قلبی خواهید داشت برای جلوگیری از مرگ یا ناتوانی بطور سریع و فــوری اقدام کنید و تماس بگیرید پیش از چند دقیقه (حداکثر ۵ دقیقه ) معطل نشوید و بعد به اورژانس ۱۱۵ تلفن کنید.

 

 

 

 

 


شما بایستی بطور سریع عمل کنید زیرا داروهای از بین برنده لخته خون و دیگر تکنیک های درمانی برای بازنگه داشتن سرخرگ ها می توانند حمله قلبی را متوقف سازند. این درمانها بهترین نتایج را در اولین ساعات بعد از شروع حمله قلبی دارند. خانمها تمایل به تاخیر دردریافت کمک نسبت به آقایان در حملات قلبی دارند. تاخیر خانمها بخاطر این بوده که آنها نمی خواستند دیگران نگران آنها باشند.
مواقعی که شما به بیمارستان می روید از صحبت کردن درباره آن چه احتیاج دارید یا آوردن فردی که بتواند با شما صحبت کند نترسید از آزمایشاتی که می تواند مشخص کنند داشتن یک حمله قلبی در شما باشد سئوال کنید . دادن آزمایشات معمول از قبیل نوار قلب آنزیم های قلبی و اسکن های هسته ای آنژیوگرام کرونروی یا آرتریوگرام می باشد.
در بیمارستان اجازه ندهید که هر کسی به شما بگوید علائم شما مربوطه به سوءهاضمه یا فعالیت بیش از اندازه است شما حتماً باید اجازه بدهید که یک معاینه کامل برای تشخیص حمله قلبی انجام شود اگر شما دچار حمله قلبی شده باشید اجازه دهید هرچه سریعتردر مان برای متوقف کردن حمله آغاز شود.

 

 

 

 

 

شرح بیمار
آترواسکلروز (تصلب‌ شرایین) عبارت‌ است‌ از یک‌ گونه‌ بسیار شایع‌ از تصلب‌ شرایین‌ که‌ طی‌ آن‌ رسوباتی‌ به‌ نام‌ پلاک‌ در دیواره‌ رگ‌هایی‌که‌ خون‌ حاوی‌ اکسیژن‌ و سایر موادمغذی‌ را از قلب‌ به‌ سایر بخش‌های‌ بدن‌ می‌برند، تشکیل‌ می‌شوند.
آترواسکلروز می‌تواند باعث‌ آسیب‌ کلیوی‌، کاهش‌ خونرسانی‌ به‌ مغز و اندام‌ها، و بیماری‌ رگ‌های‌ قلبی‌ شود.
آترواسکلروز یکی‌ از علل‌ عمده‌ سکته‌ مغزی‌ و قلبی‌ است‌. شروع‌ آن‌ می‌تواند در سی‌ و چند سالگی‌ باشد. شیوع‌ آن‌ تا سن‌ ۴۵ سالگی‌ در مردان‌ بیشتر است‌. اما پس‌ از یائسگی‌، شیوع‌ آن‌ در زنان‌ افزایش‌ می‌یابد. 

 

 

 

 

 

علایم‌ شایع‌
تا زمانی‌ که‌ آترواسکلروز به‌ مراحل‌ پیشرفته‌ نرسیده‌ باشد، اغلب‌ بدون‌ علامت‌ است‌. بروز علایم‌ بستگی‌ به‌ این‌ دارد که‌ خونرسانی‌ کدام‌ قسمت‌ بدن‌ کم‌ شده‌، و شدت‌ و گسترش‌ بیماری‌ در چه‌ حد است‌.
گرفتگی‌ عضله‌، وقتی‌ که‌ رگ‌های‌ پا درگیر شده‌ باشد.
آنژین‌ صدری‌ یا حمله‌ قلبی‌، وقتی‌ رگ‌های‌ قلبی‌ درگیر شده‌ باشند.
سکته‌ مغزی‌، یا کاهش‌ ناگهانی‌ و موقت‌ خونرسانی‌ به‌ مغز اما بدون‌ بروز سکته‌، در صورتی‌ که‌ رگ‌هایی‌ که‌ به‌ گردن‌ و سپس‌ مغز می‌روند درگیر شده‌ باشند. 

 

علل‌
تکه‌های‌ بافت‌ چربی‌دار، که‌ حاوی‌ لیپوپروتئین‌ کم‌چگال‌ (همان‌ کلسترول‌ بد) هستند و به‌ دیواره‌ سرخرگ‌ آسیب‌ می‌رسانند، اغلب‌ در محل‌ اتصال‌ و انشعاب‌ سرخرگ‌ها رسوب‌ می‌کنند. *تشکیل‌ این‌ رسوبات‌ شاید حتی‌ در اوایل‌ جوانی‌ آغاز شود. بافت‌ پوشاننده‌ دیواره‌ داخلی‌ سرخرگ‌ در این‌ نقاط‌ اتصال‌ و انشعاب‌، مواد چربی‌ موجود در خون‌ را به‌ دام‌ می‌افکند. با تجمع‌ مواد چربی‌، انعطاف‌پذیری‌ سرخرگ‌ کم‌ و فضای‌ داخلی‌ آن‌ تنگ‌تر می‌شود. در نتیجه‌ جریان‌ خون‌ مشکل‌ پیدا می‌کند. از طرفی‌ این‌ رسوبات‌ ممکن‌ است‌ شکاف‌ بردارند یا پاره‌ شوند و روی‌ آنها لخته‌ خونی‌ تشکیل‌ شود که‌ در نتیجه‌، رگ‌ مسدود می‌شود. 

 

 

 

عوامل تشدید کننده بیماری
فشارخون‌ بالا
کلسترول‌ بالا (بالا بودن‌ غلظت‌ لیپوپروتئین‌ کم‌ چگال‌ کلسترول‌ بد و پایین‌ بودن‌ غلظت‌ *لیپوپروتئین‌ پرچگال‌ (کلسترول‌ خوب‌)
سن‌ بالای‌ ۶۰ سال‌
جنس‌ مذکر
استرس‌
دیابت‌ شیرین‌ (مرض‌ قند)
چاقی‌؛ کم‌تحرکی‌
سیگارکشیدن‌
تغذیه‌ نامناسب‌ (خوردن‌ چربی‌ و کلسترول‌ به‌ مقدار زیاد)
سابقه‌ خانوادگی‌ آترواسکلروز

 

 

 

پیشگیری‌
ترک‌ سیگار
توصیه‌هایی‌ که‌ در قسمت‌ رژیم‌ غذایی‌ آمده‌ است‌ را رعایت‌ کنید. کودکان‌ و نوجوانانی‌ که‌ والدین‌ آنها دچار آترواسکلروز هستند نیز از رژیم‌ کم‌ چربی‌ سود خواهند برد.
به‌ طور منظم‌ ورزش‌ کنید.
حتی‌المقدور استرس‌ را کاهش‌ دهید و به‌ سطح‌ قابل‌ کنترل‌ برسانید.
اگر دیابت‌ یا فشارخون‌ بالا دارید، برنامه‌ درمانی‌ مربوطه‌ را به‌ دقت‌ رعایت‌ کنید. 

 

 

 

عواقب‌ مورد انتظار
این‌ بیماری‌ در حال‌ حاضر علاج‌ناپذیر است‌. اما به‌ تازگی‌ گزارشات‌ زیادی‌ رسیده‌ مبنی‌ بر این‌ که‌ درمان‌ مجدانة‌ عوامل‌ خطر این‌ بیماری‌ می‌تواند تا حدی‌ انسداد را کاهش‌ دهد. بدون‌ درمان‌، عوارضی‌ پدید خواهند آمد که‌ نهایتاً به‌ مرگ‌ منتهی‌ خواهند شد.
تحقیقات‌ در زمینه‌ علل‌ و روش‌های‌ درمانی‌ این‌ بیماری‌ ادامه‌ دارند. 

 

 

 

 

 

عوارض‌ احتمالی‌

 

سکته‌ قلبی‌
سکته‌ مغزی‌
آنژین‌ صدری‌
بیماری‌ کلیوی‌
نارسایی‌ احتقانی‌ قلب‌
مرگ‌ ناگهانی‌

 

 

 

 

 

درمان‌
اصول‌ کلی‌
آزمایشات‌ تشخیصی‌ ممکن‌ است‌ شامل‌ موارد زیر باشد: نوار قلب‌، آزمون‌ ورزش‌، آزمایش‌ خون‌ از نظر کلسترول‌ کلی‌، خوب‌ و بد، قندخون‌، و نیز عکس‌برداری‌ از قفسه‌ سینه‌ و عروق‌
ترک‌ سیگار
برای‌ بعضی‌ از بیماران‌ که‌ خطر در مورد آنها زیاد است‌، جراحی‌ انجام‌ می‌شود: بازکردن‌ رگ‌ با بادکنک‌های‌ مخصوص‌ در مورد رگ‌های‌ تنگ‌ شده‌؛ و سایر روش‌های‌ جراحی‌ مانند تعویض‌ رگ‌ بیمار با سیاهرگ‌ یا رگ‌های‌ مصنوعی‌. 

 

 

 

داروها
به‌ دلیل‌ اینکه‌ کار از کار گذشته‌ و آسیب‌ قبلاً وارد شده‌ است‌، هیچ‌ داروی‌ رضایت‌بخشی‌ برای‌ درمان‌ آترواسکلروز وجود ندارد.
در تحقیقات‌ اخیر مشخص‌ شده‌ است‌ که‌ پایین‌ آوردن‌ سطح‌ کلسترول‌ در کسانی‌ که‌ کلسترول‌ خونشان‌ بالا است‌، می‌تواند طول‌ عمر را افزایش‌ دهد. اگر شما علایم‌ یک‌ اختلال‌ ناشی‌ از آترواسکلروز را دارید، و رژیم‌ غذایی‌ و ورزش‌ در کاهش‌ کلسترول‌ مؤثر واقع‌ نشده‌ باشند، شاید برای‌ شما داروهای‌ ضدچربی‌ تجویز شود.
برای‌ درمان‌ مشکلات‌ همراه‌ آترواسکلروز (مثلاً فشار خون‌ بالا، یا بی‌نظمی‌های‌ ضربان‌ قلب‌) ممکن‌ است‌ تجویز داروهای‌ دیگر ضروری‌ باشد.
در برخی‌ تحقیقات‌ مشخص‌ شده‌ است‌ که‌ آسپیرین‌ و ویتامین‌ ـ ای‌ ممکن‌ است‌ خطر سکته‌ قلبی‌ را کاهش‌ دهند. با پزشک‌ خود در مورد اینکه‌ آیا تجویز آنها برای‌ شما لازم‌ است‌ یا خیر مشورت‌ کنید. 

 

 

 

فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری
معمولاً محدودیتی‌ برای‌ آن‌ وجود ندارد. البته‌ میزان‌ فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری بستگی‌ به‌ وضعیت‌ عمومی‌ سلامت‌ و وجود بیماری‌های‌ دیگر دارد. 

 

 

 

رژیم‌ غذایی‌
رژیم‌ غذایی‌ باید کم‌ چرب‌، کم‌ نمک‌ و پرفیبر باشد. مصرف‌ غلات‌، میوه‌ها و سبزیجات‌ تازه‌ را افزایش‌ دهید.

 

 

 

 

 

درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟ 
• اگر شما یا یکی‌ از اعضای‌ خانواده‌ تان دارای‌ عوامل‌ خطر بروز آترواسکلروز هستید و تمایل‌ دارید از این‌ بیماری‌ پیشگیری‌ کنید.
سکته قلبی ناشی از حرکات تند
پژوهش های جدید پزشکی نشان می دهد که حرکات ناگهانی ، مانند از جا پریدن در اثر صدای در یا زنگ تلفن ، می تواند به سکته قلبی منجر شود. برای بررسی صحت و سقم این موضوع تعدادی از دانشمندان در مطالعه خود ۱۵۰ نفر مبتلا به انواع سکته هارا مورد بررسی قرار دادند. نتیجه بدست آمده بیانگر این واقعیت بود که در بیش از ۲۰% موارد، تکانهای ناگهانی ناشی از صداهای بلند برای درخواست کمک یا سایر حوادث غیرمترقبه در فاصله دو ساعت پیش از سکته ، عامل سکته بوده است . براساس این تحقیقات مشخص شد که فشار شدید جسمی می تواند در کمتر از یک ساعت به سکته قلبی منجر شود. علت این نوع سکته احتمالاً جداشدن تکه های جرم از جداره داخلی رگها و مسدودنمودن راه رسیدن خون به قلب است

 

 

 

 

 

اثر تمرینات ورزش هوازی بر روی بیماران سکته قلبی 
با توجه به شیوع روزافزون بیماری های قلبی عروقی بویژه سکته قلبی و ناکافی بودن اطلاعات لازم جهت درمان این بیماری ، خصوصا در زمینه بازتوانی ورزشی بیماران قلبی ، این تحقیق با هدف بررسی اثر یک دوره تمرینات ورزشی هوازی بر خصوصیات قلبی بیماران سکتهء قلبی انجام گردید . 
در این تحقیق اثر ۸ هفته فعالیت ورزشی ، هفته ای ۳ جلسه و هر جلسه ۳۰ الی ۶۰ دقیقه بر عملکرد فیزیولوژیکی قلب بیمارانی که دچار سکته قلبی شده بودند بررسی گردید . آزمودنیها از میان بیماران مرد که به تازگی دچار سکته قلبی شده بودند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تجربی و گروه شاهد تقسیم گردیدند . متغیرهای تابع تحقیق توسط وسائل پیشرفته پزشکی از آزمودنیها اندازه گیری شد . میزان تغییرات متغیرهای مربوطه با استفاده از نرم افزار رایانه ای spss/win و فرمولهای آماری بر اساس فرضیه های تحقیق تعیین و نتایج حاصل از آنها مشخص گردید . نتایج حاکی از آن است که در مقایسه مربوط به متغیرهای اکسیژن مصرفی بیشینه و مدت زمانفعالیت . قبل از تمرین نسبت به بعد از تمرین در گروه تجربی دارای متغیرهای فشار خون سیستولی در هنگام استراحت . فشار خون دیاستولی در اوج فعالیت ، اکسیژن مصرفی بیشینه و مدت زمان فعالیت گروه تجربی در مقایسه با گروه شاهد دارای تفاوت معنی داری در سطح ۰۵/۰ P< به دست آمد . 
نتایج این تحقیق نشانگر آن است که تمرینات ورزشی هوازی سبب افزایش توانایی ، ظرفیت قلبی تنفسی و مدت زمان فعالیت بدنیبیماران سکته قلبی گردیده است . بنابراین توجه به امر بازتوانی ورزشی در مراکز توانبخشی نه فقط نقش مؤثری در بهبودی این بیماران داشته بلکه به عنوان یک ضرورت توصیه می گردد . 

واژه های کلیدی 

بیماری های عروق کرونر قلب ، سکته قلبی ، بازتوانی
عامل سکته های ناگهانی قلب کلامدیا مینو مینا
عارضه سکته ناگهانی در افرادی که فشار خون، کلسترول، تری گلیسیرید و وزن طبیعی داشته و سیگار نیز نمیکشند مدتها مورد توجه جامعه پزشکی بود که در این پژوهش موفق شدیم با بررسی رگ آئورت ۲۰۰ نفر از قربانیان این عارضه عامل بروز آن را که میکروبی موسوم به «کلامدیا مینومینا» است شناسایی کنیم
دکتر بهرمند با اشاره به اینکه این میکروب از جمله میکروبهای شناخته شده بودهاست تصریح کرد: بر روی رگ آئورت قلب بیماران مورد بررسی که عمدتا سن کمی داشته و دارای هیچ یک از فاکتورهای خطر سکته قلبی نبودهاند، زخمهایی مشاهده شد که عامل بروز آنها ورود این میکروب بوده است.
وی با اشاره به اینکه عوارض خطرناک ناشی از این میکروب قابل پیشگیری است، خاطرنشان کرد: بیمارانی که در قلب خود احساس درد میکنند میتوانند با مراجعه به پزشک و انجام آنژیوگرافی یا گرفتن نوار قلبی نسبت به شناسایی و درمان این بیماری اقدام کنند
این پژوهشگر انستیتو پاستور ایران در ادامه افزود: با سه هفته مصرف مداوم داروهای داکسی سایکلین یا تتراسایکلین میتوان این میکروب را به طور کامل از بین برد و زخمهای ایجاد شده را بهبود بخشید
وی تصریح کرد: بیماران باید در دوره استفاده از این آنتی بیوتیکها قرصهای ویژه قلب را نیز مصرف کنند تا همزمان با از بین رفتن میکروب، مشکل قلبی آنها نیز برطرف شود. 
دکتر بهرمند در پایان خاطرنشان کرد: بیمارانی که با مصرف آنتیبیوتیک تحت درمان قرار میگیرند پس از گذراندن کامل دوره درمان نیازی به عمل جراحی نداشته و میتوانند به راحتی به زندگی روزمره خود ادامه دهند

 

 

 

بیماریهای لثه و افزایش سکته قلبی
متخصصان اعلام کردند: بیماریهای لثه باعث افزایش احتمال سکته قلبی می شوند. بین بیماریهای لثه و بیماریهای قلبی رابطه مستقیم وجود دارد به طوری که بیماریهای لثه احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش می دهد. به گزارش فارس نتایج این تحقیقات حاکی از آن است که التهاب لثه ها باعث افزایش پروتئین فیبرونیگن در خون می شود و همچنین آهن خون از میزان طبیعی خود بالاتر می رود و این مساله باعث افزایش احتمال سکته می شود. شایان ذکر است، پروتئین فیبرونیگن و آهن نقش مهمی در لخته شدن خون در بدن دارند.

 

 

 

محل زندگی افراد در احتمال بروز سکته قلبی موثر است 
ایسنا، علوم پزشکی ایران- وضعیت اقتصادی افراد و محل زندگی آنها بر میزان بروز سکته قلبی تاثیر فراوانی دارد.
به گزارش خبرنگار ایسنا، واحد علوم پزشکی ایران به نقل از مطالب درج شده در آخرین شماره نشریه Epidemiology ، مطالعه محققان سوئدی روی ۳۶۱۰ نفر از ساکنان استکهلم نشان داد، احتمال ایجاد سکته قلبی در افرادی که در مناطق کم درآمد زندگی می‌کردند بیشتر از ساکنان مناطق مرفه بود.
محققان دلیل این امر را بالا بودن ریسک فاکتورهای سکته قلبی در افراد کم درآمد مثل سیگار، کم تحرکی و چاقی دانسته و حاکم بودن میزان تحصیلات این اشخاص را نیز تاکیدی بر این امر ذکر می‌کنند.
همچنین به نظر می‌رسد محل زندگی فرد روی رفتارهای بهداشتی او نیز تاثیر مستقیمی دارد و انگیزه وی را برای ورزش و انجام فعالیت بدنی کنترل می‌کند.

 

 

 

حمله قلبی Heart Attack
یک حمله قلبی زمانی اتفاق می افتد که خونرسانی به قسمتی از عضله قلب به علت انسداد یکی از عروق کرونری به شدت کاهش یافته یا متوقف گردد. رگ های کرونر، اولین رگهایی هستند که از آئورت نشات می گیرند و خونرسانی به خود قلب را در تمامی سطوح به انجام می رسانند. رسوب چربی در امتداد لایه داخلی شریان کرونری یکی از دلائل اصلی انسداد جریان خون قلب است. خونرسانی زمانی که شریان دچار اسپاسم ( انقباض ناگهانی ) می شوند، نیز کاهش می یابد. اسپاسم کرونر در افراد عصبانی و جوان شایعتراست.

 

 

 

علائم و نشانه ها:
تشخیص حمله قلبی مشکل است زیرا اکثر علائم و نشانه های این حملات اختصاصی نبوده و با علائم و نشانه های سایر دستگاههاخود را نشان می دهند. علائم و نشانه های احتمالی یک حمله قلبی به صورت زیر بیان می شود:
• فشار ناراحت کننده، احساس پری ، فشردگی یا درد در مرکز قفسه سینه که دو دقیقه یا بیشتر طول بکشد ( این نشانه ممکن است ناگهان ظاهرشده و سریع هم از بین برود.) ممکن است درد به شانه ، گردن ، فک پایینی یا بازو انتشار پیدا کند. 
• یک یا چند مورد از علائم زیر ممکن است وجود داشته باشد: ضعف ، گیجی ، تعریق، تهوع، تنگی نفس. ( تمامی این علائم خطر در هر حمله قلبی رخ نمی دهند و ممکن است تعدادی از آن ها وجود داشته باشد) 

 

 

 

اقدامات و کمک های اولیه:
باید اقدامات زیر را در موارد جمله قلبی سریع و به طور کامل به انجام برسانید
بیمارستان هایی که مراقبت های اورژانسی قلبی ۲۴ ساعته دارند را بیابید و اگر درد قلبی بیش از ۲ دقیقه طول کشید با مرکز درمانی تماس بگیرید. 
اگر خودتان می توانید سریعتر بیمار را به مراکز درمانی برسانید، منتظر آمبولانس نشوید و بیمار را انتقال دهید. 
اگر لازم بود و به درستی نیز آموزش دیده باشید، CPR را آغاز کنید. 
به بیمار کمک کنید تا در وضعیتی که کمترین درد را دارد، قرار گیرد. به طور معمول اینکه شامل نشاندن بیمار و بالا نگه داشتن پاها بالاتر از سطح قلب می باشد. لباس های اطراف گردن و قفسه سینه را شل کنید. 
مشخص کنید که آیا بیمار از بیمار شناخته شده عروق کرونر قلب در رنج بوده یا خیر و آیا نیترو گلیسیرین مصرف می کند. نیترو گلیسیرین ، شریان کرونری را گشاد می کند و باعث افزایش جریان خون به عضله قلب می شود، ضمن اینکه فشار خون را کاهش داده و وریدها را گشاد می کند. ( از آنجاییکه نیتروگلیسیرین فشار خون را کاهش می دهد در هنگام مصرف بیمار در حالت نشسته یا دراز کش باشد.) 
اگر مصدوم بیهوش بود ABC را بررسی و در صورت نیاز CPR را آغاز کنید. 
امدادگران در حمله قلبی می توانند تا سه قرص زیر زبانی به فاصله ده دقیقه بدون نیاز به تجویز پزشک تجویز کنند.

 

 

 

بیماریهای قلب و عروق 
با توجه به اینکه بیماریهای قلبی و عروقی در جهان و در کشور ما نیز شایعترین عامل مرگ و میر انسانها هستند اطلاع رسانی درست و مناسب در مورد آنها لازم است . قلب عضوی در قفسه سینه است که کار آن به جریان درآوردن خون درون رگهای بدن است تا اکسیژن و مواد غذایی به همه یاخته ها و اعضاء بدن برسد ، بهمین دلیل سالم بودن و عملکرد درست آن در سلامت انسان نقش حیاتی دارد .
قلب انسان از چهار حفره تشکیل شده است . دو حفره سمت راست و دو حفره در سمت چپ که حفره های هر طرف با هم در ارتباطهستند . کار حفره های سمت چپ دریافت خون اکسیژن دار از سیستم گردش خون ریه ها و تلمبه کردن آن به درون سیستم گردش خون عمومی بدن است و کار حفره های سمت راست قلب دریافت خون جمع آوری شده از اعضاء بدن و فرستادن آن برای اکسیژن گیری مجدد به ششهاست.
برای آنکه عملکرد قلب در تمام طول عمر و در همه ساعات خواب و بیداری ادامه داشته باشد ، یک سیستم الکتریکی خودکار در قلب وجود دارد که تنظیم زمانبندی انقباض و انبساط حفره های قلب و باز و بسته شدن دریچه های آنرا بعهده دارد. این سیستم الکتریکی بسته به نیاز فعالیتهای مختلف جسمی و تحت تاثیر یک سیستم عصبی خودکار تنظیم ضربان قلب را انجام می دهد.
دیواره حفرات قلب را عضلات قلبی تشکیل می دهند که با انقباض و انبساط منظم موجب تلمبه شدن خون از درون قلب به دستگاهگردش خون می شوند.
عضلات قلبی نیز همانند سایر بافتهای بدن نیازمند اکسیژن و مواد غذایی هستند تا زنده بمانند و بتوانند وظیفه خود را انجام دهند. این نیاز با رساندن خون اکسیژن دار از راه سرخرگهای تاجی قلب تامین می شود که اولین رگهایی هستند که از سرخرگ خروجی اصلی قلب منشعب می شوند .
تنگ شدن یا بسته شدن این رگها علت بروز بیماری عروق قلب است که شایعترین و مهمترین بیماری قلبی است و از عوارض آن سکته قلبی و نارسایی قلب می باشد.
عوامل متعددی در بروز این مشکل دخالت دارند که هر کدام از طریقی موجب گرفتگی عروق می شوند.

 

 

 

عوامل خطر در ابتلاء به بیماری عروق تاجی قلب به دو دسته تقسیم می‌شوند:
دسته اول ، عوامل خطر تغییرناپذیر هستند : جنس مذکر ، سن بالا و سابقه خانوادگی.
دسته دوم ، عوامل خطر تغییرپذیر هستند : زیادی فشار خون ، زیادی چربی خون ، استعمال دخانیات ، ابتلاء به بیماری قند ، چاقی و شیوه زندگی کم تحرک.
بیماری عروق قلب در مردان شایعتر است و در سنین پایینتری نسبت به زنان دیده می شود. البته زنان هم پس از یائسگی به همان اندازه مردان همسال خود در معرض ابتلاء خواهند بود. با توجه به اینکه این بیماری در افرادی که سابقه خانوادگی آنرا دارند بیشتر دیده می شود و با افزایش سن احتمال ابتلاء به آن بیشتر می شود ، برای پیشگیری و کاهش عوارض احتمالی آن باید به عوامل خطر تغییرپذیر توجه بیشتری کرد.
سیگار و دخانیات مهمترین عامل خطری هستند که باید مهار شوند. هر فرد سیگاری خطر ابتلاء به سکته قلبی را برای خود ۵ برابر و برای اطرافیان دو برابر می کند و هر چه مقدار و مدت مصرف دخانیات بیشتر باشد این خطر بیشتر است. برخی پژوهشگران معتقدند آلودگی هوای شهری نیز تاثیر مستقلی بر قلب و عروق دارد.
چاقی و زیادی چربی خون دو عامل خطر دیگر هستند که برای تغییر آنها باید از ورزش و تغذیه صحیح کمک گرفت. ورزش حداقل ۳ روز در هفته به مدت نیمساعت بطوری که موجب افزایش چشمگیر ضربان قلب شود ، از خطر ابتلاء به بیماری قلبی می کاهد. در واقع فعالیت جسمی برای آنکه در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی مؤثر باشد ، باید سریع و پرتحرک ، منظم و از کودکی تا پایان عمر مداوم باشد.
چربی خون انواع مختلفی دارد که زیادی مقدار نوع کلسترولی سبک آن عامل خطر مهمی برای بیماری عروق قلب است. برعکس نوعکلسترولی سنگین آن از ابتلاء به بیماری قلبی پیشگیری می کند. برای افزایش نوع خوب و کاهش نوع بد چربی خون علاوه بر افزایش ورزش و فعالیت جسمی باید از غذاهای حاوی کلسترول مانند روغنهای حیوانی ، پوست مرغ ، زرده تخم مرغ و گوشت قرمز کمتر مصرف کرد و میزان چربی رژیم غذایی را محدود نمود و از میوه ها و سبزیجات بیشتر استفاده کرد.
زیادی فشار خون عامل خطر دیگری است که تعریف آن بالاتر بودن فشارخون انقباضی و انبساطی ( بیشینه و کمینه) به ترتیب از ۱۴۰ و ۹۰ واحد ( میلیمتر جیوه) است . البته مقدار فشار خون ایده آل ۱۲۵ روی ۷۵ است. برای پیشگیری از زیادی فشارخون به ورزش و کاهش مصرف نمک در رژیم غذایی توصیه می شود. در مبتلایان به پرفشاری خون که نیازمند به دارو هستند ، مصرف منظم آنها برای پیشگیری از عوارض زیادی فشارخون توصیه می شود.
غیر از بیماری عروق قلب ، بیماری مهم دیگر قلب روماتیسم قلبی است. این بیماری ناشی از اثرات جانبی یک عامل عفونی است که معمولا موجب گلودرد در کودکان ۵ تا ۱۵ ساله می شود. البته همه گلودردها ناشی از این میکروب نیستند و همه مبتلایان به این نوع گلودرد نیز به روماتیسم قلبی دچار نمی شوند. این بیماری با بروز نارسایی قلبی یا تنگ یا گشاد شدن دریچه های قلبی خود را نشان می دهد و بخصوص برای زنانی که باردار می شوند مشکلاتی پدید می آورد. برای پیشگیری از این بیماری مراجعه به پزشک در موقع بروز گلودرد در کودکان و پزهیر از درمان خودسرانه آنان توصیه می شود.

 

 

 

 

 

پیام های بهداشتی بیماریهای قلب و عروق 
سیگاریها در دهه سوم و چهارم زندگی خود ۵ برابر دیگران احتمال ابتلا به حمله قلبی دارند یکسال پس از ترک سیگار خطر بیماری عروق قلب نصف میشود و ۱۵ سال پس از ترک ، خطر نسبی مرگ ناشی از بماری قلبی به حد افراد غیرسیگاری می رسد تنگی نفس ، تپش قلب و افزایش فشارخون از اثرات قلبی زودرس استعمال دخانیات است 
استعمال سیگار به تنهایی خطر بیماری عروق قلبی را بطور متوسط ۲ برابر می کند سیگار عامل ۲۱ درصد بیماریهای قلبی کشنده است دود سیگار مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی را برای همسران و فرزندان افراد سیگاری ۳/۱ برابر می کند اضطراب خطر سکته قلبی مجدد را دو برابر و مزگ را ۳ برابر می کند افسردگی در ۲۵ درصد بیماران دچار ناراحتی قلبی حاد دیده می شود و مرگ ومیر آنان را ۴ برابر می کند مصرف نمک زیاد موجب ۴۴ درصد افزایش خطر مرگ ناشی از بیماری عروق قلب است مصرف نمک زیاد موجب ۳۲ درصد افزایش خطر بروز سکته مغزی است مصرف نمک زیاد موجب ۸۹ درصد افزایش خطر مرگ و میر سکته مغزی است 
آلودگی هوا احتمالا اثر مستقلی در ابتلاء به بیماریهای قلبی دارد سیگاریها ۴ برابر دیگران در معرض سکته مغزی هستند. 
اگر کسی حتی با ۱ درصد از دود سیگار یک فرد سیگاری مواجه شود خطر بیماری قلبی در او ۱۰ تا ۲۰ درصد افزایش می یابد. 
مقدار اسید اوریک خون که با خوردن زیاد از حد گوشت و حبوبات افزایش می یابد در برخی. پژوهشها مستقلا عامل خطر بیماری عروق قلب شناخته شده است. فعالیت جسمی خطر بروز بیماری عروق قلب را نصف می کند. 
عادت همیشگی به ورزش در افرادی که دچار سکته قلبی می شوند ، بخت زنده ماندن را دو برابر می کند 
تحرک جسمی احتمال بروز سکته مغزی را کم می کند تحرک جسمی احتمال بروز بیماری قند را کم می کند 
مصرف بیش از حد شیرینی ها و چاقی خطر بروز بیماری قند را می افزاید که خود عامل خطری برای بیماری عروق قلب است پیاده روی تند ، دوچرخه سواری و شنا بهترین نوع فعالیت جسمی برای پیشگیری از بیماری قلبی هستند 
سکته قلبی ممکن است در هر ساعتی از شبانه روز چه در حال استراحت و چه در حال فعالیت رخ دهد 
تنشهای روانی ، هیجانها و عصبانیتهای بیش از حد خطر ابتلا، به بیماری عروق قلب و سکته قلبی را می افزاید 
چاقی ، مصرف نمک و مشروبات الکلی ، تنشهای روانی و سابقه خانوادگی عوامل خطر برای زیادی فشارخون هستند 
زیادی فشارخون با تغذیه درست و در موارد لزوم استفاده از دارو درمانپذیر است 
سابقه خانوادگی ، مصرف دخانیات ، زیادی فشار و چربی خون ، بیماری قند ، چاقی ، کم تحرکی و تنشهای روانی عوامل خطر بروز سکته قلبی هستند 
پرهیز از مصرف چربیهای حیوانی ، روغنهای نباتی جامد ، پوست مرغ و محدودیت مصرف زرده تخم مرغ و گوشت قرمز در پیشگیری از چاقی ، زیادی فشار و چربی خون و بیماری عروق قلب نقش دارند 
ورزش و رعایت رژیم غذایی درست در پیشگیری و حتی درمان تصلب شرایین نقش دارند 
چاقی عامل خطری برای زادی فشارخون ، بیماری قند ، سکته های قلبی و مغزی است 
اضافه وزن و چاقی خطر بیماری عروق قلب را حداقل ۵۰ درصد می افزاید 
گلودردهای کودکان را باید پزشک درمان کند تا از خطر ابتلاء آنان به بیماری قلبی جلوگیری شود 
بیماران قلبی و مبتلایان به فشار خون هرگز نباید بطور خودسرانه و یکدفعه داروی خود را قطع کنند یا تغییر دهند 
برخی پژوهشها نشان میدهند رعایت بهداشت دهان و دندان در پیشگیری از عوارض قلبی مؤثر است 
تنگی نفس در هنگام فعالیت یا خواب ، ورم پاها و پلکها و تکرر ادرار شبانه از نشانه های غیر اختصاصی نارسایی قلبی هستند 
درد چند دقیقه ای قفسه سینه در هنگام فعالیت یا هیجان و تنگی نفس هنگام فعالیت یا خواب از علائم بیماری عروق قلب است. 
ورزش منظم راهی برای سلامت فلب است 
با ورزش منظم خود را در مقابل حملات قلبی محافظت کنیم 
اگر از جوانی عادت به ورزش نداشته اید ، قبل از شروع فعالیت جسمی با پزشک مشورت کنید 
فعالیت جسمی برای سلامت قلب باید پرتحرک ، منظم و مداوم باشد 
با کاهش مصرف چربیها ؛ به ویژه نوع جامد آن ، نمک و گوشت قرمز و افزایش مصرف میوه ها ، سبزیها و گوشت ماهی و ماکیان خود را در مقابل سکته های قلبی و مغزی بیمه کنید